Yaratıcı Blog Başlıkları Yazmanın Altın Kuralları
24 Ocak 2019 Dijital Pazarlama, İçerik Pazarlama
24 Ocak 2019 Dijital Pazarlama, İçerik Pazarlama
Yaratıcı blog başlıkları, bazen içeriğin kendisinden daha önemli olabilir.
Hayatınızda en az bir kez sadece kapağına bakarak hiç okumayacağınız bir kitabı satın almışsınızdır. Sadece bir iki saniyelik göz teması ile o kitaba uzanmanızı sağlayan her ne ise takdir edilesi bir etkiye sahip olduğunu kabul etmelisiniz. İlgi alanınız olmamasına rağmen sadece başlığa bakarak okumayacağınız bir kitabı satın aldınız!
Söz konusu blog sayfaları olduğunda ise dikkat çekmenin yanında okuyucuya aradığını bulduğunun sinyallerini de o ilk saniyeler içerisinde vermeniz gerekiyor. İster bir hobi hakkında olsun, ister bir ürün hakkındaki kullanıcı deneyimi veya gezi yazısı; blog okuyucusu konu ile ilgili kısa, öz ve bir o kadar da doyurucu bilgiye ulaşmak istiyor. Üstelik bunu olabildiğince kısa sürede yapmalı çünkü herkes gibi yapması gereken yığınla iş var ve zaman hızla akıyor.
Sonuç olarak, içeriğinizi satabilmek için öncelikle başlığınızı satmalısınız. Bunun yolu da etkili blog konu başlıkları üretmekten geçiyor. Bu süreçte size ilham verecek ve sizi etkili bir başlığa götürecek bazı ipuçlarını da uygulamak isteyebilirsiniz.
Az sözcükle çok şey anlatmak her ne kadar zor olsa da sadeliğin zarafetinden yararlanmayı bilmelisiniz. Burada her kısa başlığın dikkat çekici olduğu anlaşılmasın, içeriğinize göre minimalizm limitiniz de değişecektir. Olabildiğince kısa ve içeriğinizin anahtar sözcüklerini içeren bir başlık ilk adımınız olmalı. Sıra çekici olmaya geldiğinde ise uygulayabileceğiniz birkaç sihirli kural var:
Merak Uyandırın
Merak insanoğlunun zayıf noktası. Başlığınıza biraz gizem katmak okuyucunun içgüdülerini harekete geçirecektir. Örneğin, başarılı olmakla ilgili bir içerik yazdıysanız ve bazı başarılı insanların tavsiyelerine yer verdiyseniz yazabileceğiniz blog başlıkları şunlar olabilir: ‘Başarılı İnsanlardan 5 Maddede Başarı Tavsiyeleri’ veya ‘Başarılı İnsanların Size Söylemeyeceği 5 Sır’. Hangisi daha ilgi uyandırıcı, bulması zor değil sanırım. Okuyucuya bir sır açıklayacağınızı söylemek, söz konusu konuyla ilgili tavsiye sunmaktan çok daha dikkat çekici.
Duygu Katın
İnsan doğasından bahsetmişken duyguları es geçmek olmaz. Blog başlığınızda duygu vaat etmeniz okuyucu ile bağ kurmanızı sağlayacaktır. Üstelik bunu küçük bir hikayeye dönüştürerek yapmanız da mümkün. Örneğin, ‘Yabancılardan Gelen İyilikler Gözlerinizi Yaşartacak’ başlığı hem duygu hem de bir hikaye vaat ediyor. Bu yüzden yaratıcı blog başlıkları listenize bu tip bir başlık eklemelisiniz.
Zıtlıklardan Yararlanın
Merak uyandırmanın bir yolu da zıtlıkları bir arada sunmaktır. İnsanın zihinsel süzgecinde, bariz zıtlıkların bulunduğu durumlarda geçerli olan tek bir taraf olduğu algısı vardır. Bunu basitçe bir şey ya iyidir ya da kötü olarak ifade edebiliriz. Her ne kadar grinin varlığının bilincinde olsak da bir blog başlığında hem siyah hem de beyazdan bahsedildiğini görmek, merak duygumuzu harekete geçirecektir. Bu yöntemi uygulayabileceğiniz blog konu başlıkları, ‘Daha Çok Yiyerek Zayıflayabilirsiniz’ veya ‘Az Çalışarak Çok Kazanabilirsiniz’ olabilir. Burada içeriği nasıl dolduracağınız da önemli tabii.
Sorun ve Cevaplayın
‘Yalnız Kalmaktan Korkuyor Musunuz? Nedeni Genlerinizde Saklı Olabilir’
Blog başlığı tasarlama konusunda belki de en bariz yöntem soru-cevap yöntemidir. Tüm içeriğinizi iki cümlede vererek, okuyucunuzun aradığı içerik olduğunu gösterebilirsiniz.
Vazgeçilmezimiz: Listeler!
Liste sunun. Blog başlığınızda değindiğiniz konuların başlık sayısını vermek akıllıca olabilir. Bu yolla okuyucu hem içerikten bilgi alabileceğini garantilemiş olur hem de klasik bir metinden daha kestirme bir içerikle karşılaşacağını düşünür.