Viral İçerik Pazarlamada “STEPPS” Formülü
18 Ekim 2018 Dijital Pazarlama, İçerik Pazarlama
18 Ekim 2018 Dijital Pazarlama, İçerik Pazarlama
Videolar artık hayatımızın bir parçası oldu. Sabahları daha gözümüzü bile açmadan video izlemeye başlıyoruz. Gülme garantili komikli kedi videoları, bebek videoları, challenge videoları… Bu videoların yanında bir de pazarlama amaçlı servis edilen viral içerik denen bir şey var.
Video trendinin yükselmesiyle birlikte, yazılı içerikler eskisi kadar rağbet görmemeye başladı. Son yıllarda pek çok kişi YouTube üzerinden kendi video kanallarını açarak video içerik popülaritesinden faydalandı. Şirketler de hedef kitlelerine ulaşmak için bu kanalı daha aktif tutmaya başladı.
Maliyetinin düşük olması, çabucak yayılması ve geri dönüş elde edilmesi nedeniyle viral reklamlar pazarlama stratejisinin tam kalbinde yer alıyor. Peki, viral içerik oluşturmanın bir formülü olabilir mi?
Başarıyla ve başarısızlıkla sonuçlanmış pek çok viral pazarlama örneği var. Bazı viral videolar bu kadar başarılıyken, bazılarının başarısızlıkla sonuçlanması tesadüf değil elbette. Başarılı video pazarlama örnekleri, genellikle belirli bir formüle dayanıyor ve planlı bir şekilde tasarlanıyor. Bu formüllerin en dikkat çekici olanlarından biri Jonah Berger’in “STEPPS” formülüdür.
Jonah Berger, viral içeriklerin başarılı olabilmesi ve hızlı yayılabilmesi için altı maddelik bir formül üretmiş. Bu formül için maddelerin ilk harflerinden oluşan “STEPPS” kelimesini bulmuş. Şimdi bu maddeleri tek tek inceleyelim.
1. Social Currency: Bir fikrin hızla yayılabilmesi için o fikri anlatan kişinin kim olduğu önemlidir. Sosyal çevrede daha bilgili, havalı veya cool diye anılan insanlar diğerlerinden daha çok dinlenir.
2. Triggers: Bir fikrin konuşulması için tetikleyici unsurlar olmazsa olmaz. Eğer fikrimizi tetikleyici kelimeler ve cümlelerle anlatırsak insanların hatırlaması ve başkalarına anlatması kolaylaşır. Fikirlerin gündelik hayatla ilişkilendirilmesi, o fikrin hızla yayılmasına yardımcı olur.
3. Emotion: Eğer duygu yoksa, fikrinizi kimse kolay kolay paylaşmaz. Bu yüzden üretilen video içeriği mutlaka insanların duygularına hitap etmelidir.
4. Public: Bazı ürünlerin ve hizmetlerin tanıtımını markalar değil, tüketiciler daha iyi yapar. Ürün ve hizmetlerinizin birileri tarafından tercih ediliyor oluşu, en büyük artılarınızdan biridir.
5. Practical Value: Fayda odaklı her video içeriği daha çok paylaşılır. Eğer bir fikir pratik anlamda fayda sağlıyorsa, insanların ilgisini daha kolay çeker ve insanlar bunu paylaşma ihtiyacı duyar.
6. Stories: Hikayeler her zaman daha akılda kalıcı, daha ilgi çekicidir. İnsanlar kendilerine ilham kaynağı olan hikayeleri dinlemeye ve paylaşmaya bayılırlar. Bu yüzden storytelling (hikayeleştirme) çok önemlidir. Hikaye formuna bağlı kalınarak üretilen içerikler, düz bilgi veren içeriklere göre her zaman daha başarılı olmuştur.