Dijital dünyanın dinamiklerine ayak uydurmak çok zor. Gerisinde kalmak da büyük bir hata. Peki, son zamanların gözde konuları arasında yer alan verilerin hikayeleştirilmesi ve veri görselleştirme hakkında ne biliyoruz?

Verinin klasik formattan çıkarılarak, yaratıcı ve yeni bir dille grafiksel olarak sunulması şeklinde tanımlayabileceğimiz veri görselleştirme, bilgiyi daha kolay algılamamız, daha eğlenceli bir şekilde deneyimlememiz, kolay öğrenmemiz ve içselleştirmemiz için oldukça verimli, yeni bir alan sunuyor. Öte yandan kurduğu yaratıcı ve estetik diliyle de video, poster, heykel ya da bir enstalasyon formunda, verinin sanatla bütünleştiği yeni bir alanı da doğuruyor.

Veri görselleştirme çalışmalarının çoğunun hikaye anlattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. İsterseniz markanızın gelişim sürecini görselleştirin, isterseniz ilgi alanlarınıza yönelin ve Antarktika’daki bilimsel çalışmaları tarihsel olarak ortaya koyun; data storytelling sizin için yeni bir dil. En önemlisi de kitleniz bu yaratıcı, yeni, etkileyici, eğlenceli dili deneyimlemeye çoktan hazır.

Verilerin hikayeleştirilmesi size karmaşık bir konu gibi görünebilir. Karmaşıklığı çözelim ve bazı data storytelling örnekleri üzerinden neler yapabilirsiniz diye düşünelim.

Bruce Sprıngsteen’in Tarihi

Amerikalı şarkıcı Bruce Springsteen’in müzik kariyerini anlatan veri görselleştirmesi, Adam McCann tarafından yapıldı. Çalışma Spotify gibi dijital ve yazılı kaynaklardan alınan verileri kullanarak Bruce Springsteen’in her bir şarkısı ile ilgili çeşitli özellikleri görselleştiriyor. Neden siz de farklı ürünlerinizin gelişim süreçlerini yani hikayenizin önemli bir parçasını anlatmak için bu tür bir data storytelling örneği kurgulamayasınız ki?

Marvel Sinematik Evreni

İlginç karakter ve hikayelerle dolu Marvel evrenine ayak uydurmak oldukça zor. Marvel Sinematik Evreni, 2008’den bu yana tüm Marvel filmlerindeki karakterler ve filmler arasındaki ilişkileri etkileşimli bir veri görselleştirme çalışmasıyla sunuyor. Straits Times veri sanatçıları tarafından yapılan çalışma, Marvel fanatikleri için eğlenceli ve anlaşılması kolay bir klavuz niteliğinde. Siz de artık klasik ifadelerden sıkıldıysanız ve internet sitenize yenilik katmak istiyorsanız, sitenizin ekip bölümünü koca bir evrene dönüştürebilirsiniz.

Jüpiter’in Uyduları

The Many Moons of Jupiter isimli proje James Round tarafından yapılan ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in çok sayıdaki uydusuna dair verileri görselleştiren bir çalışma. Uyduların isimlerini, büyüklüklerini, keşif tarihlerini ve keşif hakkındaki verileri içeriyor. Aslında bu çalışmaya bir bakıma Jüpiter’e dair verilerin hikayeleştirilmesi diyebiliriz. Eğer bir organizasyon şirketiyseniz ve iş birliği yaptığınız diğer şirketleri klasik bir şekilde sıralamak yerine daha ilginç bir yol arıyorsanız, biraz ilham almak için incelemeye değer.

Vize Eşitsizlikleri

Christian Laesser’ın Tayland’a yaptığı seyahat sonrasında her ülkenin hangi farklı vize avantajlarına sahip olduğunu merak etmesiyle başlayan proje, etkileşimli bir tasarım. Harita üzerinde bir ülkeye tıkladıktan sonra başka bir ülkeye tıklayarak seyahat etmek için vize gerekip gerekmediğini öğrenebiliyorsunuz. Ülkenin bütün şehirlerinde hizmet sağlayıcı olarak çalışan bir şirketseniz bu tür interaktif bir harita kullanabilir, bayilerinizi ve tüketicilerin onlara nasıl ve hangi noktalardan ulaşabileceklerini görselleştirebilirsiniz.

Cardcaptor Sakura’ya Bir Övgü

Nadieh Bremer tarafından hazırlanan ve kişisel veri projesi olmasıyla dikkat çeken Cardcaptor Sakura’ya Bir Övgü, bir manga serisi olan Cardcaptor Sakura hakkında verilerle dolu ve interaktif bir çalışma. Bireysel olarak markalaşmak, daha çok insanla etkileşim kurmak için siz de ilgi alanlarınızı dolayısıyla da kendi hikayenizi anlatabileceğiniz benzer çalışmalar yapabilirsiniz. Hayatınız boyunca sizi etkileyen kitapları ya da filmleri, onlardan neler öğrendiğinizi görselleştirerek bunu bir kendini ifade etme aracına dönüştürebilirsiniz.

Hello Sun Uygulaması

Small Multiples tarafından tasarlanan Hello Sun uygulaması, telefonunuzda kullanabileceğiniz canlı bir veri görselleştirme çalışması. Anasayfada güneşin ve ayın hareketlerini dünyanın pek çok şehri için görebiliyorsunuz. Aynı zamanda Hello Sun ile GPS koordinatları sayesinde dünyanın her yerinde güneşin nasıl davrandığını da görebiliyosunuz. Sık sık seyahat edenler için çok kullanışlı bir uygulama olmasıyla birlikte Hello Sun ile, kiralamak istediğiniz dairenin öğleden sonra güneş alıp almadığını da öğrenebilirsiniz. Anlık olarak değişen veriler, sade ve hızlı anlaşılabilen grafik dil… Dijital bir yayının sahibiyseniz ve okunma oranlarınızı, nerelerden daha çok okunduğunuzu, hangi içeriklerinizin daha çok okunduğunu sunmanın ilgi çekici bir yolunu arıyorsanız işte ilham.

Launch It

Grafik tasarımcı Shane Mielke’nin Launch It isimli kitabı yayımladığında, Shane beraberinde kitabın nerelerden satın alınabileceğini gösteren etkileşimli bir veri görselleştirme çalışması da tasarladı. Bu döndürülebilir dünya haritası, kullanıcı için daha ilginç bir hale getirilmek amacıyla haritanın renklerini ve işaretleme dilini değiştirebilecek şekilde görselleştirildi. Bizce sitenize eklediğiniz “Mağazalarımız” başlığının altında sıra sıra dizilmiş isimler ve adresler yerine, bu tür bir haritalama kullanmak çok daha ilginç gözüküyor.

Apollo

Grafik tasarımcı Paul Button, her Apollo görevi hakkında topladığı verileri kullanarak tasarladığı data storytelling örneğini aynı zamanda poster olarak da satıyor. Galiba ileride duvarlarımızı bu tür data storytelling örnekleri süsleyecek. Kestirmeden söyleyelim, buradan harika fikirler çıkar…

Planet Earth

Bir çocuk kitabı olarak tasarlanan Planet Earth, çocukken okuduğu kitaplardan ilham alan veri sanatçısı Federica Fragapane tarafından tasarlandı. Çocuklara yönelik olduğu için diğer yoğun veri ağırlıklı tasarımlardan daha farklı olan kitap, pek çok hayvan ve bitki hakkında renkli veri görselleştirmeleri ve bilgiler içeriyor. Çağın dili değişiyor diyoruz, peki öykü kitapları, romanlar neden hala sadece kelimelerden ibaret? Kitap yazmak gibi bir düşünceniz varsa yeni yollar keşfedilmeyi bekliyor…

Gökyüzündeki Figürler

Nadieh Bremer tarafından yapılan veri görselleştirmesi, yıldızların farklı kültürlerde nasıl algılandığı ile ilgili bilgiler veriyor. Her toplumun yere, zamana, mevsime bağlı olarak gökyüzünü farklı görmesi ve farklı algılamasıyla ilgilenen Nadieh Bremer tasarımı, veriyi katman katman işleyen yapısıyla göz kamaştırıyor. 28 farklı “gökyüzü kültürünü” karşılaştıran çalışma, gökyüzü aynı ama figürler farklı diyor. Akademik olarak üzerinde çalıştığınız zor konuları, anlaşılması kolay bir şekilde sunup popüleştirerek kitlenizi genişletmek için bir yol arıyorsanız, neden olmasın?

* * *

Bütün bu data storytelling örnekleri size farklı konularda ilham verebilir ve sizi pek çok konuda cesaretlendirebilir. Siz de kendi hikayenizi en farklı, en eğlenceli, en yaratıcı şekilde anlatmak için verilerin hikayeleştirilmesi yöntemini kullanabilirsiniz. Mağazalarınızın konumlarını ve tüketicilerinizin onlara nasıl ulaşabileceklerini çok daha keyifli bir şekilde anlatabilirsiniz. Sosyal medya üzerinden aldığınız yorumları, içerdekileri duygulara göre analiz edip bir veri sanatına dönüştürebilirsiniz. Danışmanlık firmasıysanız ya da belki bir reklam ajansı, çalıştığınız firmaları klasik bir şekilde sıralamak yerine interaktif bir ilişkiler ağı kurgulayabilirsiniz. Belki bu Game of Thrones karakterlerinin iletişimlerini anlatan Wind and Words çalışması size ilham olabilir.

Bir marka olarak çağın dilini ve beklentilerini yakaladığınızı gösterin. Çünkü kitleniz tam olarak o çağı yaşıyor. Yapılabilecek pek çok şey var ve hikayeyi anlatmak için her zaman daha ilgi çekici başka bir yol vardır.

Kaynak: visme.com