Hikaye anlatımı ve marka hikayesi yaratmak gibi konularda araştırmalar yapıyor ancak kendi ürününüze bakınca aklınızda hiçbir şey canlanmıyorsa, bu marka hikayesi örnekleri size ilham verebilir.

Marka hikayesi yaratmak için ne gerekir? Apple, Netflix, Amazon ya da Adidas olmak mı? Aslında her markanın keşfedilmeyi bekleyen bir hikayesi vardır. Çekici bir marka hikayesi anlatmak, sizin bakış açınızla ilgilidir. İyi bir marka hikayesi; görkemli, büyük, çok satan, eski ve köklü olmaktan çok daha büyük bir şeydir.

Marka Hikayesi Örnekleri Ne İşinize Yarar?

Kısa ve net cevap: Yaratıcılığınızı besler. Biraz açalım: Bu konularda bir probleminiz varsa kendinize ve ürününüze güvenmenizi sağlar, farklılıklarınız üzerinde düşünmeye teşvik eder, kendinizi keşfetme sürecinde odaklanmanız gereken şeyleri gösterir, marka hikayesi hakkında gerçek bir fikrinizin olmasını sağlar, farklı hikayelerin kitleler üzerinde bıraktığı etkiyi gözlemlemenize olanak tanır.

Şimdi bütün bunları marka hikayesi örnekleri üzerinden konuşalım:

1. WARBY PARKER

Gözlük, çoğu zaman bir zorunluluk ancak zorunluluk olması onu basit ve herhangi bir şey yapmıyor. Özellikle görme problemi olan kişiler için neredeyse bir parçalarına dönüşen, her an yüzlerinde taşıdıkları bir ürün sonuçta. Ergonomik olmalı, tarzımızla ve bakış açımızla uyumlu olmalı. Bir de tabii ki bir yerlerde unutma ve kaybetme olasılığımızı düşününce de ekonomik olmalı. Peki, özel tasarım gözlükler üreten Warby Parker ne yaptı?

Warby Parker, ürünlerinin hem bilgilendirici hem de çok eğlenceli hikayesiyle kendini bir adım öteye taşıdı. Her fikrin tespit edilen bir problemle başladığını vurgulayan Warby Parker, kendi problemlerinin gözlüklerin çok pahalı olması olduğunu söylüyor. Gözlük satın almanın kolay ve eğlenceli olması gerektiğine inanan marka, bu düşünceyi kimliğinin merkezine konumlandırdı. Dolayısıyla marka kimliğini de bunun üzerine inşa etti. Aynı zamanda bu düşüncelerini pekiştiren bir sosyal yaklaşımla birlikte Warby Parker, satılan her bir gözlük için bir kişinin gözlük ihtiyacını karşılıyor.

Warby Parker, bu video içerik ile, üretim sürecini hikayeleştirdi, bütün bu özel tasarımları yapan insanları ve çalışma süreçlerini görünür kıldı, ürünlerinin neden ve nasıl üretildiğini anlattı. Böylelikle hedef kitlesi, sıradan bir gözlükten çok daha fazlasını görmeye, markanın temelde benimsediği fikirlerle bağ kurmaya başladı.

Warby Parker, marka videolarından yıllık raporlarına kadar marka hikayesini çok iyi bir şekilde kurguladı. Bunu da yalnızca ürünlerini göstererek yapmadı; marka hikayesini, çalışma kültürü, üretim süreci, inandığı değerler ve sosyal olarak sorumlu hissettiği konularla bütünleştirdi.

2. OLD SPICE

Mizah, en güçlü iletişim araçlarından biri. Mizahı marka hikayenize etkili bir şekilde dahil ettiğinizde gücünüzü yeniden keşfedeceğinize inanın. İyi mizah anlayışı sizi, markadan öte bir “arkadaş” konumuna yükseltebilir.

Ter üretimini azaltmaya yardımcı antiperspirant üreten Old Spice de bunu yaptı. Terlemeyi önleyici bir ürün hakkında en fazla ne söyleyebilirsiniz değil mi? Old Spice, yaratıcı içeriğin gücünden faydalandı.

E-Kitap: The Struggle Is Real: A Wild Guide to Growing-Up for Moms & Sons

Old Spice, marka hikayesini güçlendiren pek çok çalışmanın yanında, konuşması sıkıntılı konulara da el attı ve konuşmaları daha eğlenceli bir hale getirdi. Ergenliğin zor ve inişli çıkışlı yollarında gençlere ve annelerine destek olacak, eğlenceli ve bilgi verici bir e-kitap hazırladı (Yukarıdaki görsele tıklayıp inceleyebilirsiniz). Konuşması taraflar için sıkıntı olabilecek bir konuya böylesi yaratıcı bir yaklaşım, marka hikayesini desteklediği gibi güçlendir de.

3. BURT’S BEES

Marka hikayesi örnekleri arasında en sevdiklerimizden biri ve yerleşmiş kuralları altüst ediyor.

Marka yüzü denince aklımıza hep çok ünlü, etki alanı güçlü insanlar gelir. Ama gelmemeli. Bazen markanızla gerçekten uyum sağlayacak yeni ve sıradan biri ya da zaten hep orada olan biri, çok daha fazlasını ve iyisini başarabilir. Doğal kişisel bakım ürünleri üretip satan Burt’s Bees, marka hikayesini zaten hep orada olan birisi üzerine kurdu. Burt’s Bees’in kurucusu Burt Shavitz.

Kurucusundan ilham alan marka, hedef kitlesine ürünlerinin özünü ve kalitesini, bir dizi eğlenceli video içerikle Burt Shavitz’in yaşamı, bakış açısı ve felsefesi üzerinden anlattı. Önce Burt’ü tanıttı, daha sonra da markanın arkasındaki adamdan ilham alarak “Burtism” akımını başlattı.

“Eski yollar en iyi yollardır” diyen Burt, markasının hikayesini yaşam tarzı ile zaten başlatmıştı. Şimdi de güçlendiriyor. Burt’s Bees ürünlerini kullanan kişiler, artık markanın arkasındaki yaşamı biliyor.

4. CHOBANI

Marka hikayesi örnekleri içerisinde çok zihin açıcı bulduğumuz bir örnek Chobani. Bazen ürününüz ne kadar iyi olursa olsun, insanlara onu nasıl daha fazla sevebileceklerini, ondan nasıl daha fazla faydalanabileceklerini öğretmeniz gerekir.

Tamam yoğurt tek başına da süper ama neden müthiş tariflerle birlikte daha da iştah kabartıcı olmasın ki? Süt ürünleri markası Chobani, kitlesine sadece ne kadar harika yoğurtlar yaptığını anlatmakla yetinmedi ve insanlara, yoğurtlarıyla ne kadar harika yemekler yapabileceklerini de anlattı. Şunun yanında yoğurt yemelisiniz ya da yerseniz güzel olur diyerek basite de kaçmadı. Lezzetin derinine inerek yoğurdun mutfakta pek çok şeye nasıl yeni bir lezzet katabileceğini gösterdi. Hedef kitlesi artık Chobani yoğurtlarını ve çok daha fazlasını biliyor.

5. THINX

İşte konuşmaktan imtina edilen bir konu daha ve yine cesur kadınlar. Pek çok toplum için tabuya dönüşmüş regl, yaşamın devamı için bu kadar önemliyken nasıl sır gibi saklanan, konuşulamayan bir konuya dönüştü bilmiyoruz. Ancak hikayesini cesurca anlatmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz.

2013’ten beri tabuları yıkmak için sınırları zorladığını ifade eden Thinx, kadınların bedenlerini ötekileştirmemesi, bedenlerini keşfedebilmeleri ve sahiplenmeleri için onları destekliyor.

Regl ürünlerini tanıtmak, kalıplaşmış geleneksel anlayışlardan dolayı oldukça zor bir mesele. Ancak Thinx, kuruluş hedefine sıkı sıkıya bağlı kalarak cesaretiyle bunu başardı. Thinx, bu tabuyu yıkmak istedi ve cesur, yaratıcı içerikler geliştirdi. Regl, cinsellik gibi kavramları cesurca kullanarak sert ve zekice hikayeler yazdı.

6. AWAY TRAVEL

Marka hikayesi örnekleri arasında yer alan en çaresiz ürünlerden biri: Bavul. Ama belki de o kadar çaresiz değildir.

Erişim çağında yaşadığımızı vurgulayıp kitlesiyle yol boyunca, şahsen ve çevrimiçi olarak her an bağlantı kurmaya inanan Away Travel, bavul üretiyor ancak marka hikayesini merkeze koyarak kitlesi için çok daha fazlasını vaat ediyor.

Away Travel’ın Here isimli farklı konseptlerde seyahat içerikleri yayınladığı bir yayını var. Away Travel, bütün bu içeriklerle kitlesine yeni seyahat rotaları, ilginç oteller ya da seyahatlerini nasıl daha iyi/eğlenceli bir hale getirecekleri konusunda ilham veriyor. En iyi selfie için ipuçları, haftanın seyahatleri serisi, seyahat etmeye değer serisi ya da uzayda seyahat rehberi gibi pek çok içerik ve içerik türü ile gezgin ruhunu ateşliyor.

7. LUCIDWORKS

Marka hikayesi örnekleri içerisinde en ilgi çekicilerden biri ve aynı zamanda en zoru: Yazılım işi. Bu çağın kelimelerinden biri de “veri”. Dolayısıyla da pek çok kişide yoğun bir heyecan uyandırıyor. Lucidworks de bunun son derece farkında.

Markalara, müşterilerinin davranış biçimlerini anlamlandırmalarını sağlayacak veri analizleri yapan Lucidworks’ün marka hikayesi, “insanlar ve verileri arasındaki boşluğu kapatmak” amacı üzerine kurulu. Bütün işi veriyle olan Lucidworks, veriyi yaratıcı içeriğe dönüştürerek, hem verinin hem de yaratıcı içeriğin gücünden faydalandı. Ve verilerimiz hakkında bildiğimiz şeylerin buzdağının sadece görünen kısmı olduğu söyleyen The Data That Lies Beneath doğdu.

Çok uzaklarda aramaya gerek yok, işiniz neyse hikayeniz de odur, değil mi?

Kaynak: Column Five Media