Sunumu iyi yapan nedir? Etkili bir şekilde başlamak, heyecanı ve dinamizmi hiç düşürmeden sürdürmek, ilgi çekici bilgiler vermek, sorular sormak, izleyiciyi de dahil etmek… Bunların hepsi önemli ama daha önemli bir şey var.

Kapak Görseli: Justin Tran

Öncelikle iyi bir sunum, iyi bir hikaye ile mümkün olabilir. Hikayeler başlar, gelişir ve biterler. Bir hikayeyi daha etkili ve vurgulu yapan, akılda kalmasını sağlayan ise nasıl bittiğidir. İyi hikaye anlatıcıları bunun son derece farkındadır ve o son anın tadını sonuna kadar çıkarırlar. Sunumunuzun sonunda söyleyeceğiniz herhangi bir şey, yapacağınız herhangi bir hareket, anlatacağınız kısa bir örnek dinleyicilerinizle derin bir bağ kurmanızı sağlar. Ayrıca size bir eyleme ilham verme ve karşı tarafta unutulmayacak bir izlenim bırakma fırsatı sunar.

Sizi iyi bir konuşmacı, hikaye anlatıcısı yapan şey de bu son anlarda gizlidir. Kuvvetli bir final için kullanacağınız her sözcük, her cümle ya da hareketleriniz size izleyicilerinizin gözünde farklı bir bakış açısı ve bir değer kazandırır. Bu son, aslında sizinle ilgili izleyicilerinizin gözünde bir “başlangıç”tır.

Sunumunuza mükemmel bir şekilde başladınız, konu çok ilginç, insanlar sizi dinlemeye istekli ve meraklı ama sona doğru enerji grafiğiniz düşmeye başladı, odağınız bulanıklaştı ve o son an hiç de hayal ettiğiniz gibi olmadı. İşte izleyicilerinizin sunumunaza dair akıllarında kalacak olan çoğunlukla bu trajik “son an”dır.

Nasıl Başlarsan Öyle mi Gider?

Her şeyden önce söylememiz gereken şey şu: İyi bir sunumun ilk adımı hedef kitleyi tanımakla başlar. Hedef kitlenizi tanımanın hikayenize katkılarıyla ilgili her şeyi “İyi Bir Konuşmaya Giden İlk Adım: İzleyiciyi Tanımak” başlıklı yazımızda anlattık.

İyi bir sunum başlangıcı için farklı pek çok yol deneyebilirsiniz. Bunlardan biri çoşkulu olmakla ilgili. Unutmayın, bu konuşma ya da sunum bir kez gerçekleşecek ve telafisi olmayacak. Kendinizi ve duygu durumunuzu buna hazırlayın. Çoşku, esnemek ya da gülmek gibidir. Kesinlikle karşı tarafa da bulaşır ve bütün bir konuşmayı çok daha dinamik yapar.

Başka bir yöntem olarak izleyicilerinizin anlattıklarınızı gözlerinde canlandırmalarına, hayal kurmalarına olanak tanıyın. Hikayeleştirmek bunun için en iyi yöntem. Bu sayede izleyicileriniz sadece sizi dinlemek, gözlemlemek yerine bakış açınızı anlamaya, görmeye çalışır. Pasif izleyicilerden aktif katılımcılara dönüşürler. Bu da çok daha etkileşimli bir sunum ortamı kurulmasını sağlar.

Bir soru sorarak başlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda başlamak için işleri de kolaylaştırır, dikkat çeker, dinleyicilerin odaklanmasını sağlar ve mesajınızı daha etkili ulaştırmanıza yardımcı olur.

Ya da başlarken karşı tarafta şok etkisi yapacak bir şey ortaya atın. Bu, izleyicilerinizde soğuk duş etkisi yaratır ve dikkatlerini toplamalarını sağlar. Şok olan izleyicinin dikkati dağılmaz.

Bir diğer yöntem de beklenmedik olmak. Bu yöntem, sunuma çok daha canlı ve dinamik başlamanın etkili yollarından biri. Kafası karışan, şaşıran izleyici merakla sizi dinlemeye devam eder.

Başlamak Bitirmenin Yarısı mı?

Hikayenizin başlangıcı için etkili bir yol seçtiniz ve işte oradasınız. Bitirme anını zaten çoktan planlamış olmanız gerekiyor. Ne olursa olsun bütün bu süreç boyunca modunuzun düşmesine asla izin vermeyin. Karşınızdaki insanlar ilgisiz olabilir, bu tabii ki moral bozucu. Ancak planladığınız o etkili sonun sizin için bir başlangıç ifade edeceğini unutmayın.

Sunumun sonunun, anahtar bir mesaj, eyleme çağrı ya da bir özet gibi çalışması gerektiğini hatırlayın ve onu güçlendirecek bir yol bulun. Olaya biraz drama eklemekten çekinmeyin.

İşte size sunumunuzun son sözlerini daha özgün, heyecanlı, enerjik ve etkili yapabilecek 4 yöntem:

1. Masallardaki gibi bitirin

Her masalın sonunda derin bir hayat dersi vardır, bunu çocukluğumuzdan hatta yüzyıllardan beri biliyoruz. Hedef kitlenizin sunumunuzdan edinmesini istediğiniz yeni bakış açısını güçlü bir mesajla ifade edin. Bu noktada birilerinden fikrinizi destekleyen güçlü bir alıntı yapabileceğiniz gibi, ortaya etkili ve ünlü bir görsel de bırakabilirsiniz.

2. Peri masallarındaki gibi bitirin

Hepimiz daha iyi bir geleceğe inanmak istiyoruz ve bu yüzden de “sonsuza dek mutlu” düşüncesi hâlâ güçlü bir motivasyon kaynağı. Bunu kullanın. İnsanların iyimserliğine ilham verin. Sunum boyunca önerdiğiniz bütün fikirlerin olumlu sonuçlarını, izleyicilerinizin gözlerinde canlandırmalarını sağlayın. İnsanlar yanınızdan umutları tazelenmiş olarak ayrılsın.

3. Eyleme çağırın

İnsanları bir eyleme çağırmak, sunumu bitirmenin en etkili yollarından biri. O ana kadar anlattığınız her şeyle onları buna hazırlayın ve son anda güçlü bir eylem çağrısı yapın. Onları harekete geçmeye davet edin ve yüreklendirin. Bunu yaparken net talimatlar vermek önemli, böylelikle mesajınızın ve çağrınızın hareket uyandırma gücü artar. Aynı zamanda bu yöntemle birlikte izleyicileriniz artık sadece bir gözlemci değildir, katılımcıya dönüşürler.

4. Tam o noktada kesin

Kışkırtıcı bir soru sorarak, yeni bir şeyden bahsederek ya da kasıtlı olarak bir şeyden bahsetmeyerek sahneden inerseniz veya dizüstü bilgisayarınızı kapatır, sunumu bir anda bitirir ve beklerseniz karşı tarafta güçlü bir etki yaratırsınız. Burada endişelenmenize gerek yok, böyle bir tavır sergilemek sunumunuzun yarım kaldığı gibi bir algı oluşacağı anlamına gelmiyor. Hatta tam tersine bu tamamen merak uyandırmak, düşünmeye teşvik etmek ve yeni konuşmaları ateşleyecek bir olasılık yaratmakla ilgili.

Unutmayın, bu son an sizin başlangıcınızla ilgili.