Sosyal medya içerikleriniz için 40 farklı öneri sıraladık. Önce bu önerilerin neden önemli olduğuna bakalım.

We Are Social ve Hootsuite’in birlikte yayınladığı 2018 İnternet ve Sosyal Medya İstatistikleri Raporu’na göre, 2017 yılında 3.02 milyar olan sosyal medya kullanıcı sayısı, 2018 yılında 3.19 milyara yükselmiş. Dünya nüfusunun %42’si anlamına geliyor bu. Sosyal medyanın bireysel kullanıcı sayısı artarken, bir yandan da markalar için kitlesine ulaşmanın, kitlesiyle iletişim kurmanın önemli bir yolu haline geldiği kaçınılmaz bir gerçek.

Değişen medya kullanım alışkanlıkları ve kişilerin bir gün içerisinde çok fazla gönderiye maruz kalması ile birlikte artık kitlenin beklentileri de değişti diyebiliriz. Kitleniz sizi, derdi tamamen satış yapmak olan bir marka olarak değil; iletişim kuran, fikirlere önem veren, insani özellikleri olan canlı bir organizma olarak görmek istiyor. Bunu başarmanın yolu da sosyal medya içerik üretimi konusunda özenli ve samimi olmaktan geçiyor.

Markanızı İyi Anlattığınızdan Emin Olun

1. Marka hikayenizi hatırlatın: Marka geçmişinize dair bilgiler verin; logonuzun ilk hâli, ilk ürününüz, ürününüzün gelişim sürecini anlatan bir kolaj, ilk ofisiniz gibi.

2. Gündelik hikayelerin akışınıza renk katmasına izin verin: Sizinle ya da markanızla ilgili eğlenceli, ilginç ya da ilham verici bir anekdot paylaşın. Bu, ofis içerisinde yaşanan bir olay, kuruluş sürecinizden bir kesit ya da bir müşterinizle yaşadığınız bir durum (tabii ki iznini alarak) olabilir.

3. Mutfağınızı gösterin: Ofis ortamınızı, çalışma kültürünüzü, ekip arkadaşlarınızı gösteren fotoğraflar yayınlayın. Böylelikle takipçileriniz sizi sadece bir marka olarak algılamaz.

4. İnfografikleri mutlaka kullanın: İnfografikler için çağın hızla yaygınlaşan dili bile diyebiliriz. Araştırmalara göre bu tür anlatımlar, çok daha kısa sürede algılanabilir ve anlaşılabilir oldukları için çok hızlı etkileşim alıyor. Konuyla ilgili “Nedir Bu İnfografik Sevgisi?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siz de takipçilerinizin ilgisini çekebilecek; isterseniz gündem, değişen trendler ya da eğilimler hakkında, isterseniz de markanız ile ilgili infografikler paylaşın. Biraz ilham almaya ihtiyacınız varsa Daily Infographic‘i inceleyebilirsiniz.

5. Kendi grafiklerinizi paylaşın: Takipçileriniz, hedef kitleniz ya da ürün satışlarınızla ilgili ilginç grafikler paylaşın. Örneğin bir ürününüz, beklenmedik bir kitle tarafından kullanılıyor ya da satın alınıyorsa bu ilginç bir grafik konusu olabilir.

6. Marka bilgilerinizi içeren görseller paylaşın: Sosyal medya içerik üretimi ile ilgili kısır döngüye girdiğiniz hissine kapılırsanız, işe biraz eğlence katın. Üzerinde logonuzun, web sitenizin URL adresinin de yer aldığı eğlenceli ya da ilham verici görseller paylaşmak markanızı canlı kılar.

7. Şirketinizden haberler verin: Yeni ekip arkadaşlarınız, anlaşmalarınız, işinizde değişen bir şeyler gibi size dair yeni gelişmeleri paylaşmanız takipçilerinizi de büyüme sürecinize dahil ettiğiniz anlamına gelir.

8. Ürün fotoğraflarınız sıradan olmasın: Çekimleriniz için farklı bakış açıları üretin. Örneğin, ekip arkadaşlarınızdan birinin ürünü kullanırken fotoğraflanması, ürünün mevcut bir ortama yerleştirilmesi gibi. Müşterilerinizden gelen fotoğrafları da zaman zaman kullanabilirsiniz. Bunun en uygun sosyal mecraların Pinterest ve Instagram olduğunu da hatırlatalım.

9. Ürünlerinizle ya da işinizle ilgisi olmayan fotoğraf kurguları yaratın: Markanızın arkasındaki “duygu”yu takipçilerinize hissettirin. Starbucks’ın Instagram hesabı sizin için ilham verici olabilir; sıcak renkler, ışık, keyifli arkadaş ortamları… Bu, takipçilerinizin çağrışım yöntemi ile sosyal ortamlarında da sizi hatırlamasını ve sizinle bağ kurmasını sağlar.

10. Eski bir blog gönderinizi tekrar gündeme taşıyın: Eski ancak güçlü olduğunu düşündüğünüz blog içeriğinizi tekrar paylaşarak etkileşim alanı yaratın.

11. Yeni içerik fikirleri için analiz araçlarına mutlaka göz atın: Sosyal medya içerik hazırlama süreci, etki ve tepkiyi ölçerek ilerlenmesi gereken bir süreç. Çoğu mecra etkileşimlerinizi ölçebilmeniz için size bazı analiz araçları sunar. Bunları takip etmeyi ve sonuçlarından ilham almayı atlamayın.

12. Sosyal medyayı bazen ekip arkadaşlarınıza emanet edin: Paylaşımlarınızı, bir içerik konsepti ve paylaşım rutini belirleyerek ekip üyelerinize açın. Örneğin haftada bir gün “ofis eğlenceleri” konseptinde her bir ekip üyesi paylaşım yapabilir. Hatta, bazen ekip arkadaşlarınızın sosyal medya hesaplarını da takipçilerinize önerebilirsiniz.

13. Takipçilerinize gerçek bir insan olduğunuzu hatırlatın: Hayata dair ipuçları paylaşın, onlarla benzer mücadeleler verdiğinizi gösterin. İş, aile, yaşam dengesi için uyguladığınız ya da yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi paylaşın.

Takipçilerinizi Önemsediğinizi Gösterin

14. Anket yapın: Sosyal medya anketleri, takipçilerinize fikirlerini belirtebilecekleri bir alan yarattığı için ilgi çekicidir ve etkişiminizi artırır. Anket konularınızı güncel konulardan seçmek daha çok etkileşim almanızı sağlayabilir.

15. Sorular sorun: Bu soruların, takipçilerinizin çok hızlı bir şekilde cevaplayabileceği basit sorular olması önemli.

16. Ürünleriniz hakkında konuşun: Takipçileriniz, ürünlerinizi nasıl geliştireceğiniz konusunda size fikir vermeye epey istekli olacaktır. Hatta varsayımsal sorular yönelterek onlardan tavsiye de isteyin. Takipçilerinizle böyle bir ilişki kurmak, onlara sizinle omuz omuza olduklarını hissettirir.

17. Sosyal sorumluluklarla ilgili takipçilerinizi cesaretlendirin: Hayvan haklarını koruma, kök hücre bağışı, kan bağışı gibi konularda onları bilgilendirin ve teşvik edin.

18. Takipçilerinizi size soru sormaya teşvik edin: Instagram Stories bunun için pratik ve uygun gözüküyor. Ayrıca SSS’lerinizi sosyal medya üzerinden cevaplamak da iyi bir fikir. Sorular, beraberinde başka soruları da getirebilir ve etkileşim yoğunlaşabilir. Ek olarak, soru-cevap etkinlikleriniz için çeşitli mecralarda canlı yayınlar da yapın.

19. Takipçilerinize önerilerde bulunun: Takipçilerinizin yararlı bulacağını düşündüğünüz araçları veya kaynakları paylaşın. Not tutmayı, iş organizasyonu yapmayı sağlayan ücretsiz araçlar iyi birer tercih olabilir. Sektörünüzle ya da ürünlerinizle ilişkili olabilecek kitap önerilerinde bulunun. Ya da yasal ve ücretsiz bir e-kitap indirme linki paylaşın. İyi niyetinizi gösterin.

20. Takipçilerinizin paylaşımlarını da takip edin: İşletmeniz ya da ürünlerinizle ilgili hashtag’leri takip edin, müşterilerinizin ürünlerinizle ilgili paylaştığı fotoğrafları siz de Facebook, Instagram, Twitter veya Pinterest hesaplarınızdan paylaşın.

21. Yarışmalar düzenleyin: Örneğin fotoğraf yarışması. Takipçilerinizden fotoğraf göndermelerini isteyin, ardından yine takipçileriniz arasında bir oylama başlatın ve kazanan fotoğrafı ödüllendirin.

22. “Sence?” içerikleri yapın: Bir görsel paylaşın ve takipçilerinizden eğlenceli ve yaratıcı başlıklar bulmalarını isteyin. Ya da bir durum, görsel paylaşıp onun gerçek mi yoksa kurgu mu olduğuna dair takipçilerinizle tartışın. Etkileşim yaratın.

23. Boşlukları doldurmaya çağırın: Takipçileriniz için kolayca dahil olabilecekleri konular yaratın. Örneğin “Bir milyonum olsaydı …” ya da “Şimdi uzayda olsaydım …” gibi.

24. Hediye kampanyaları kurgulayın: Gönderinizi beğenen, paylaşan takipçileriniz arasında çekiliş yapın.

25. Takipçilerinize sorun: Sizden ne tür içerikler beklediklerini, hangi konularda daha meraklı olduklarını küçük anketler yaparak takipçilerinize sorun. Marka sadakati konusunda iyi bir tercih olabilir.

26. Teşekkür edin: İçten bir teşekkür, bazen çok uzun yolları hızlıca katetmenizi sağlar.

Sektörünüzdeki Gelişmeleri Takip Ettiğinizi Gösterin

27. Sektör araştırmalarını paylaşın: Takipçilerinizin faydalı bulabileceği sektör araştırmalarını paylaşın. Bu paylaşımlar üzerinden onlarla iletişim kurarak bazı konularda fikirlerini alın. Ayrıca Flipboard gibi bir platformda sektörel haberlerin bir derlemesini oluşturup takipçilerinizle paylaşın. Ve tabii ki sektörünüzle ilgili güncel etkinlikleri, etkinlik etiketini kullanmayı unutmadan yayınlayın.

28. Sektörel tahminlerde bulunun: Sektörünüzle ilgili tahminlerinizi paylaşın ve takipçilerinizi de sizinle birlikte kafa yormaya/tartışmaya teşvik edin.

29. İstatistiklerden faydalanın: Sektörünüzle ya da değişen kullanıcı/müşteri profilleriyle alakalı istatistikleri paylaşın.

30. Rakiplerinizin neler paylaştığına bakın: Bu paylaşımlardan ilham alabileceğiniz gibi, hataları görüp onlardan kaçınabilirsiniz de.

31. Yararlı kaynaklar paylaşın: Takipçileriniz için sadece kendi içeriklerinizi değil, faydalı olduğunu düşündüğünüz başka içerikleri de paylaşın. Bu daha samimi bir bağ kurmanızı sağlar, bundan korkmayın.

32. Takipçilerinize başka insanları da önerin: Sektörünüzle alakalı olan birisinin sosyal medya hesabına bağlantı vererek takipçilerinizi onu beğenmesi/takip etmesi için teşvik edin. LinkedIn üzerinden de bunu yapabilirsiniz. Bağlantılarınızı, işiniz için değerli bir isme/meslektaşınıza ulaşmaları için teşvik edin.

33. Uzman görüşleri paylaşın: Sektörünüzde uzman olan bir kişiye soru sorarak cevabını sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Gönderinizin takipçileriniz tarafından paylaşılıp etkileşim trafiğinizi artırmak için bu iyi bir yol.

34. Alıntı yapın: Eğlenceli, motive edici, ilham veren alıntılar takipçilerinizin ilgisini çeker.

35. Başka bloglara konuk yazar olun ve bunları paylaşın: Başka bir site için ele aldığınız içeriğinizi paylaşın, bu etkileşiminizi artırır.

Gündemin Gerisinde Kalmayın

36. Tartışmalı gündem konularına dahil olun: Gündemdeki bir tartışma ya da viral olmuş bir durum hakkında eğlenceli yollarla fikrinizi belirtmekten çekinmeyin. Bu size trafik olarak geri döner. Takipçilerinizle birlikte gülmek, samimi ilişkiler kurmanın iyi bir yoludur.

37. Trend konuları takip edin ve kullanın: Twitter’ın TT’lerini takip ederek popüler olan konulara dahil olun. Facebook içerikleriniz için Facebook Interest listelerini kullanın, yeni eğilimlerin neler olduğunu öğrenin. Bunları takipçilerinizle paylaşabileceğiniz gibi kendi sosyal medya içerik hazırlama stratejilerinizde de kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Trends aracını kullanın; insanların ne tür aramalar yaptıklarını keşfedin ve bu verileri de kullanın.

38. Sektörünüzle alakalı son dakika haberlerini paylaşın: Google’ın web izleme aracı Google Alerts ile sektörünüzde neler olup bittiğini öğrenin ve takipçilerinizle paylaşın.

39. Hedef coğrafyanıza ve hedef kitlenize yönelik özel günleri hatırlayın: Bayramları, tatilleri, ilginç günleri kaçırmayın. Dünya çapında tatil günleri listesini buradan inceleyebilirsiniz.

40. Viral olmuş akımlardan faydalanın: Markanızla eğlenceli ya da ilham verici bir şekilde ilişkilendirebileceğiniz akımlara dahil olun. #10YearsChallenge en güncel akımlardan biri mesela. Markaların bu akımı nasıl değerlendirdiklerini görmek için “10 Years Challenge Akımı ve Markalar” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.