Büyüme adımlarınızı sağlam atabilmek için önünüze üstesinden gelebileceğiniz hedefler koymak ve sırtınıza kaldırabileceğiniz kadar yük almak, her şeyde olduğu gibi içerik pazarlama stratejisi söz konusu olduğunda da son derece önemli.

Dijital dünyada varlık göstermenin ve bu varlığı sürdürebilmenin bütün yolları denenmeye hazır: Web sitesi içerikleri, blog içerikleri, sosyal medya içerikleri, reklam çalışmaları, video içerikler, infografikler, e-bültenler… Peki, hepsini aynı anda verimli bir şekilde kullanmak ne kadar mümkün ya da mümkün mü? Aslında doğru soru: Nasıl mümkün olabilir?

Şirket büyüklüğünüz, hedefleriniz, şimdiye kadar yaptığınız çalışmalardan aldığınız sonuçlar, bu sonuçların anlamları, ekibiniz, zaman, maliyet, rakipleriniz… Bütün bu konular, içerik pazarlama stratejisi oluştururken hesaba katmanız gereken konular. Ancak en önemlisi, gerçekçi hedefler. İçerik pazarlama stratejisi kurmanın temelinde gerçekçi hedefler yatıyor. Hedeflerinizi gerçekçi bir şekilde belirledikten sonra onu doğru ekip, doğru miktarda iş yükü, doğru planlama ile desteklemeniz gerekiyor.

İçerik Pazarlama Stratejisi Neye Göre Yapılmalı?

Küçük ve orta ölçekli firmaların sıklıkla yaptıkları bir hata var: Tabii ki Starbucks’ın, Koton’un, Apple’ın, Eti’nin, Samsung’un ve daha aklınıza gelebilecek pek çok dev markanın içerik pazarlama stratejilerini incelemeli, onlardan öğrenmelisiniz. Ama küçük ya da orta ölçekli bir şirketseniz unutmamanız gereken en önemli şey, içerik pazarlaması konusunda onlarla rekabet etmediğiniz. Bu tür dev şirketlerin, hatta pazarlamanın dinamiklerini dahi etkilebileyecek kadar dev şirketlerin, bünyelerinde müthiş kalabalık içerik ekipleri ve tabii ki neredeyse sınırsız bütçeleri var.

Onlarla aynı hızda, aynı yoğunlukta içerik yayınlamanız kısıtlı bütçeler ve kısıtlı ekiplerle neredeyse imkansız. Tam da bu yüzden sizin için ideal olan içerik takvimini ve içerik türlerini belirlemelisiniz. Üzerinizde baskı hissetmenize, strese girmenize, daha da fenası her şeyi birbirine karıştırmanıza neden olacak bir strateji, üzgünüz ancak sizi A noktasından herhangi bir başka noktaya taşıyamayacaktır.

Sınırlı kaynaklarınızla internetin size sunduğu bütün nimetlerden faydalanmaya çalışıyorsanız, buradaki püf nokta gerçekçi bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmak. Gerçekçi bir içerik pazarlama stratejisi, size adım adım ancak güçlü adımlarla büyümenin anahtarını sunar.

Aslına bakarsanız başarılı içerik pazarlama çalışmalarının arkasında her zaman dev ekipler ve büyük paralar da yoktur. Bazen doğru yoğunluğu ve içerik türünü belirlemek, gerçekten tutkulu insanlarla çalışmak, tahmin edemeyeceğiniz kadar uzun mesafeler almanızı sağlar.

Peki, bu rota nasıl çizilir?

Kararlı adımlarla başlamak için…

İhtiyacınız olan, motivasyonu güçlü ve son derece kararlı küçük bir içerik ekibi. Böyle bir ekip ile ana amacınız, marka bilinirliğini sağlamak ve güçlendirmek olmalıdır. Tam zamanlı çalışan 1 ya da 2 kişiyle birlikte, freelance çalışan 1 ya da 2 kişiden oluşan bu ekip; haftada 1 ya da 2 blog içeriği ve yıl içerisinde de 1 yıl sonu raporu veya 1 e-kitap hazırlayabilir. Bu tür bir ekipte önemli olan, net bir amaç belirlenmesi ve bu amaç için doğru miktarda zaman ayrılmış olmasıdır.

Bu tür bir içerik pazarlama stratejisi söz konusu olduğunda, yola bir içerik yazarıyla başlamanın ve bütün içerik pazarlama çalışmalarını onun yaratıcılığına bırakmanın hiçbir sakıncası yok. Elbette bu kişi ortak amaç, heyecan ve tutkuda buluşabildiğiniz birisi olmalı.

Burada bir diğer önemli nokta ise çok sayıda içerik yazmak yerine, bir konuya odaklı ve konuyu derinlemesine ele alan içerikler oluşturmaktır. SEO kriterleri de dikkate alınarak 2000 kelimeye kadar sınırları zorlamalı, anlatım dili olarak hikayeleştirilmiş ve fayda sağlamaya odaklı içerikler yazmalısınız. Bu aşamada işinize çok yarayacak hikayeleştirme tekniklerini burada anlatmıştık.

Sınırları zorlamak için…

İhtiyacınız olan, sınırları zorlamaya istekli ve hazır, daha büyük bir içerik ekibi. Böyle bir ekiple ana amacınız marka bilinirliğini sağlamak, güçlendirmek ve sektörünüzde lider konumuna gelmek olmalıdır. Tam zamanlı çalışan 3-5 kişiyle birlikte, freelance çalışan 3-5 kişiden oluşan bu ekip; haftada 4-5 blog içeriği, her hafta e-bülten gönderimi ve her 3 ay içerisinde bir rapor veya bir e-kitap hazırlayabilir. Bu noktada infografik, video, webinar gibi farklı içerik türleri için ekip üyesine ve bütçeye ihtiyacınız olduğunu da ekleyelim.

Artık marka olarak belirli bir noktaya geldiniz ve pazarlama faaliyetlerinizi hızlandırmaya hazırsınız. Bütün bu içerik pazarlama stratejisi için iç ekibinizin yanı sıra hikayeleştirme ajanslarından da yardım alabilirsiniz. Hatta tamamen içeriğe odaklı oldukları için bu dışarıdan destek, size daha güçlü bir ivme katabilir.

Bu tür bir içerik pazarlama stratejisi söz konusu olduğunda, içeriklerinizin ürün ya da hizmetlerinize dair hedef kitlenizin satın alma kararlarını etkiyebilecek güçte ve ilham verici nitelikte olduğundan emin olmalısınız. İçerik pazarlama stratejisi oluştururken hikayeleştirmeyi merkeze almalı ve hikayenin duyguları harekete geçirici gücünden sonuna kadar faydalanmalısınız.

Satış yapmak için…       

İhtiyacınız olan, tamamen aktif satış hedefine kilitlenmiş güçlü ve büyük bir içerik ekibi. Böyle bir ekiple anaamacınız marka bilinirliğini artırmak, güçlendirmek, kitlenizi genişletmek ve satış yapmak olmalıdır. Tam zamanlı çalışan 5 ya da daha fazla kişiyle birlikte, freelance çalışan 5 ya da daha fazla kişiden oluşan bu ekip; haftada 5’ten fazla blog içeriği ve 3 kez e-bülten gönderimi, her ay bir video içerik, her 3 ayda bir infografik ve her yıl 4-6 rapor veya e-kitap hazırlayabilir. Bu noktada satış ekibi ve içerik ekibi arasında güçlü bir bağ kurmanız, eski içeriklerinizi yeniden düzenlemeye ve gündeme taşımaya hazır olmanız gerektiğini de önemle hatırlatalım.

İlk iki adımdan geçerek artık çok daha büyük bir ekiple yola devam ediyorsanız bu, içerik pazarlama stratejisi konusunda güçlü olduğunuz anlamına gelir. Stratejinize güvenmeye devam etmeli ancak geliştirmelisiniz de. İçeriklerinizi daha da çeşitlendirmeli, eski içeriklerinizi gözden geçirerek açıklarını kapatmalı, ekibinizin gücünü aktif satışa dönüştürebileceğiniz yeni yollar aramalısınız. Ayrıca yeni içeriklerinizde denenmemiş şeylere yoğunlaşmaktan korkmamalısınız da.

Denemekten korkmayın. En çok başarısızlıklarınızdan öğreneceksiniz. Tabii böyle bir ekiple sıkı bir şekilde pazarlama çalışmalarına başlıyorsanız, güvenli yolu seçip başkalarının başarısızlıklarından da öğrenebilirsiniz. Sizin için derlediğimiz markaların pazarlama hatalarına göz atmayı unutmayın.

Ve hep hikayede kalın!