Brief diye yazılır, projenin kalbi diye okunur.

Bir proje fikrinin ortaya çıkması bazen aylar bazen de yıllar alır. Çoğu proje de tek başına ortaya çıkmaz, projenin arkasında genellikle ekip çalışması yatar. Büyük küçük fark etmeksizin ekip çalışmasının verimli geçmesinin tek bir sırrı var: İyi brief vermek.

Nedir Bu Brief?

Brief, en basit haliyle ne istediğinizi kısa ve öz bir şekilde karşı tarafa aktarmak demektir. Haliyle ne kadar iyi brief verirseniz, karşınızdaki kişinin size istediğinizi tam olarak vermesi ve bunu en hızlı şekilde yapması da mümkün olur.

Her gün izlediğimiz reklam filmlerinden herhangi birini düşünün. Tüm reklam filmlerinde, amaç ve araç farklılık gösterse de ana fikir insanların ilgisini markaya çekmektir. Bir reklam filminin öyküsü de, markanın ajanslara ne istediğini anlatmasıyla başlar. Ardından senaryo yazarından grafik tasarımcısına kadar ekibin her üyesine markanın bu isteği görev tanımlarına uygun bir şekilde aktarılır. Kısacası, iki ana kanallı bir brief aktarımı yaşanır.

@Simon McVilly

Hataya Yer Yok

Brief verme konusu kusursuzluktan uzaklaştığında, kazın koz olarak anlaşılma ihtimali de bir o kadar artar. Varsayalım ki teknik ürünler üreten bir markanız var ve markanızın blog sayfası için içerik üretecek bir ajansla çalışmak istiyorsunuz. Blog sayfanızı ürünlerinizi teknik açıdan tanıtma amacı için kullanabileceğiniz gibi, sektörel yeniliklerden bahsederek bilgilendirme amaçlı da kullanabilirsiniz. Dil olarak düşünürsek; çok teknik bir dil kullanmayı seçip sadece sektöre hakim olanlara hitap etmek veya daha yüzeysel içeriklerle herkese hitap etmek isteyebilirsiniz. Sonuç olarak nasıl bir yazı istediğinizi konu, kapsam, dil ve hedef kitle gibi parametrelerle tanımlamanız gerekir. Yani iyi bir brief vermeniz gerekir. Aksi takdirde karşı taraf ne beklediğinizi anlayana kadar uzun mail trafikleri ile uğraşmak zorunda kalmanız kaçınılmaz.

İster reklam filmi, ister blog içeriği olsun her türlü projede iyi brief nasıl yazılır sorusunun cevabını bilmek size çok şey kazandıracak.

Kusursuz Brief Verme Tüyoları

– Her şeyden önce siz ne istediğinize karar vermeli ve kendinize net bir profil çizebilmelisiniz. İstediğiniz şeye tam olarak hakim olursanız, karşı tarafa aktarmak da bir o kadar kolay olacaktır.

– Konudan konuya değişse de her projenin belkemiği olarak adlandırabileceğimiz bazı parametreler vardır: Amaç, yöntem ve süre gibi. Brief yazımında bunları açık bir şekilde belirtmelisiniz.

– Hiçbir detay önemsiz değildir, inisiyatife yer vermeyin. Çok detaya inmek hem sizin hem de karşı taraf için sıkıcı görünebilir. Ancak çoğu zaman küçük detaylar gözden kaçarak sonrasında daha büyük olumsuzluklara sebep olabiliyor.

– Kime hitap ettiğinizi belirtin. Projelerin başarıya ulaşmasında hedeflenen kitleyi iyi analiz etmek önemli bir yer tutar. Hedef kitlenizi brief verme sırasında olabildiğince net bir şekilde karşı tarafa açıklayabilmelisiniz.