Artık sahnede butik reklam ajansı var.

Kapak Görseli: Tom Wesselmann

Bugün pek çok büyük marka butik reklam ajansları ile çalışmayı tercih ediyor. “Küçülmeye mi gidiyorlar yoksa?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Hayır, küçülmeye gitmiyorlar. Sadece aradıklarını bu ajanslarda buluyorlar.

Neden Butik Reklam Ajansı?

Butik çikolatacılardan aldığınız çikolataları markette satılanlardan ayıran en önemli özellik nedir? Biz söyleyelim: Samimiyet. Market rafında dizili binlerce üründen biri olan ve makine bandından çıkan o çikolatanın aksine; butik çikolatacıdan aldığınız çikolatanın çıktığı eller karşınızda, en kötü ihtimalle de görmekte olduğunuz mutfak kapısının arkasında duruyordur. Çok dikkatli incelerseniz aynı elden çıkma bu çikolataların hiçbirinin birbirine benzemediğini de fark edersiniz.

Tecrübeden Önce Yetenek

Butik ajansların ekip arkadaşlarını seçerken dikkat ettikleri en önemli şeylerin başında yetenek ve yaratıcılık gelir. Büyük çaplı ajanslar ise daha kurumsal bir mantıkla hareket ederek, tecrübeyi ön planda tutarlar. Oysa söz konusu reklamcılık olduğunda, tecrübe yeteneğin bir garantisi değildir. Hatta kimi zaman kısıtlayıcı bile olabilir. Örneğin daha önceden başarı ile tamamlanmış bir projede ortaya çıkan fikir, daha sonraki projelerde de sizi bu fikrin etrafında dolaşmaya itebilir.

Özellikle butik dijital ajanslar, genç yetenekleri bünyelerine katarak yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri mükemmel bir fırsat sunarlar. Yeni mezunlardan bile en az 2 yıl tecrübe arayan şirketlerle dolu bir coğrafyada iş arıyorken, çiçeği burnunda bu insanların nasıl bir hevesle kendilerini projeye kaptırdıklarını hayal edebilirsiniz.

Markayla Bütünleşen Projeler

Küçük proje ekipleri, iletişimin daha yüksek olduğu bir ortam sunuyor. Böylece hem fikir alışverişi bürokratik noktalara takılmıyor hem de kimin ne yaptığı herkes tarafından biliniyor. Aynı iletişim marka ile de sağlanıyor doğal olarak.

Aynı zamanda butik dijital ajanslar, kurumsal tavırdan uzak oldukları için çalışanlar ajans adına değil kendileri için çalışıyormuş gibi hissediyorlar. Bir markadan iş aldıklarında ise direkt kendilerini o markaya adapte edebiliyorlar. Oysa büyük reklam ajanslarının kendi kimlikleri de masada oluyor.

Daha Düşük Maliyet

Reklam sektöründen bahsedip konuyu paraya getirmeden olmaz. Butik reklam ajansı mantığında, düşük bütçelerle proje yürütme kararı daha öndedir. Bunu başarabilmelerinin en önemli nedenlerinin başında, çalışan ve kira masraflarının az olması geliyor. En basitinden düşünürsek, butik bir ajansta çalışıyorsanız kahvenizi kalkar kendiniz yaparsınız; bu işi yapmak için işe alınmış bir iş arkadaşınız olmaz. Az kişi çalıştığı için ve freelance kültürü hakim olduğu için bir plazanın bilmem kaçıncı katında astronomik rakamlara ofis kiralamazsınız. Bu kalemleri düştüğünüzde, butik bir ajansa neredeyse yalnızca yapılan iş için para ödersiniz.

2018’de düzenlenen Small Agency Conference and Awards etkinliğinde, bazı yöneticilere butik ajanslarla çalışmanın avantajlarının neler oldukları sorulmuş. Bakın ne diyorlar.

“Butik ajansların niş bir alanda uzmanlıkları var”

Büyük bir ajansta bulunamayacağınız niş uzmanlıkları, butik ajanslarda bulabileceğinizi düşünüyorum. — Erica Fite, Fancy

“Pazarın gerçeklerine göre hareket ederler”

Butik ajanslar, pazarın gerçeklerine göre hızla hareket edebilirler. Aynı hızda hareket etme fikrinden çok etkileniyoruz. — Andrea Brimmer, Ally Financial

“Güçlü yönlerini kolayca kullanabilirler”

Güçlü yanınızı keşfettiğinizde, bu güçle kolayca hareket edebilir ve çok fazla yatırım yapabilirsiniz. Butik bir ajansın büyük bir ajansa göre en büyük avantajı bu. — Jeremiah Smith, Walmart